Vermijd schadelijke geluiden

oordoppenOndanks dat het per persoon verschilt, kan langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven de 80 decibel – het geluid van een vuilniswagen die voorbij rijdt – zorgen voor permanente schade aan het gehoor. Daarbij geldt: hoe hoger het geluidsniveau, hoe hoger het risico op gehoorschade. Zonder oordoppen is het risico nog hoger.

Niet alleen langdurige blootstelling aan luide geluiden is schadelijk voor het gehoor. Extreem harde geluiden, zelfs als maar een fractie van een seconde duren – zoals bijvoorbeeld het schieten met een vuurwapen of explosie – kan voor onomkeerbare schade aan het gehoor veroorzaken.

Het probleem met gehoorschade die wordt veroorzaakt door harde geluiden, is dat de meeste personen zich niet realiseren wanneer een situatie schadelijk is voor het gehoor. Er zijn veel verschillende indicaties die dit aangeven: het verheffen van je stem om gehoord te worden, iemand die op nog geen meter van je af staat niet kunnen verstaan, geluid klinkt gedempt of zacht nadat je een rumoerig gebied hebt verlaten of zelfs het gevoel van pijn of rinkelende oren nadat je je hebt opgehouden in een omgeving met (hard) geluid.

Wat veel mensen zich niet beseffen is hoe hard de dagelijkse geluiden om ons heen zijn. Terwijl een normaal gesprek, de vaatwasser die draait en de wasmachine die aanstaat allemaal een gemiddeld geluidsniveau hebben, kunnen een drukke bus, een wekker, de stofzuiger, de föhn en de blender al te veel lawaai maken (boven de 80 – 90 decibel). Een passerende motor, een handboormachine, een grasmaaier of een mp3-speler kunnen zelfs een geluidsniveau van 110 decibel produceren. Aan de pijnlijke kant van het spectrum: een sirene, een vliegtuig dat opstijgt en een vuurwapen dat in je naaste omgeving afgaat kunnen soms 150 decibel aan geluid produceren, bijna twee keer zoveel dan goed voor je is.

Permanente schade aan het gehoor ontstaat door hard geluid dat schade doet aan de gevoelige doorgang van het oor kanaal. Een geluid wordt opgepikt door het oor via geluidsgolven, die door het kanaal bij het trommelvlies terecht komen. Wanneer een geluid op een te hard of zelfs gevaarlijk niveau zit, kan het de kleine botjes in het middelste oor beschadigen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *