Breukgedrag van (glas)vezelversterkt polybeton

onderhoud-van-uw-betonvloer-e1438457721316Polybeton is een gemengd materiaal dat gevormd wordt door het polymeriseren van een monomeer en een aggregaat mengsel. Het gepolymeriseerde monomeer vormt het bindweefsel voor de aggregaten. Voordat de hars aan de niet-organische aggregaten wordt toegevoegd, om de uithardingreactie op gang te brengen, worden hier inleiders en adhesiepromotors aan toegevoegd. In dit onderzoek werd inzicht opgedaan in het breukgedrag van polybeton,betonvloer versterkt met losse glasvezels; dit werd onderzocht door middel van het 2-parameter model (in overeenstemming met RILEM aanbevelingen).

Dit is een directe methode waarmee de buigende modulus van de elasticiteit kan worden berekend, evenals de twee breukparameters die onafhankelijk zijn van de grootte: dit zijn de breuktaaiheid en de ‘scheurtipopeningsverplaatsing’ (CTOD). Een aantal balken, met een inkeping in het midden, werden getest op driepuntsbelasting, waarbij een klem werd gebruikt om het CTOD te meten. De losse glasvezels waren 6 en 26 mm lang.

De vezels waren van tevoren behandeld, om de adhesie tussen de vezels, de hars en het breukvlak te verbeteren. In het algemeen verbetert de toevoeging van vezels zowel de buigweerstand als de breuktaaiheid van polybeton. De elasticiteitsmodulus van glasvezel polybeton, kan met 39% toenemen. Het doel van dit onderzoek is om de invloed van vezels op de mechanische eigenschappen en breukeigenschappen van polybeton te evalueren. Dit onderzoek is een nieuwe contributie aan een onderzoeksveld waar nog slechts een gering aantal publicaties in bestaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *