Wat is asperger?

Serious school boy studying with a book

Asperger is een verzamelnaam voor klachten die voor het eerst is beschreven door Dr. Asperger in 1944. Mensen met deze vorm van autisme hebben over  het algemeen een hoger iq dan mensen met klassiek autisme en ook meer behoefte hebben aan sociaal contact. Ze willen het wel, maar lopen nog steeds tegen bepaalde problemen aan.

De symptomen zijn verschillend: bijvoorbeeld dat je moeilijkheden tijdens sociale contacten ervaart.Je hebt beperkte patronen in je gedrag en interesses, in sociaal contact uit zich dit bijvoorbeeld in het moeilijke kunnen inleven in de ander, in zijn of haar interesses en ook op non-verbaal contact, dat iemand zich geen houding weet te geven of het moeilijk vind om oogcontact te maken. De beperkte patronen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand helemaal op kan gaan in computers en hier continue mee bezig is. Maar stel dat iemand anders een andere hobby heeft dan vind iemand met autisme het weer moeilijk om zich daarin in te leven. Mensen met asperger hebben vaste rituelen en gewoontes en het moeilijk vinden om daar van af te wijken.

In tegenstelling tot klassiek autisme hebben mensen met Asperger vaak wel een goede taal en-cognitieve ontwikkeling. Helaas bestaan er geen medicijnen of behandelingen om autisme te genezen, want je word er mee geboren. De prikkels worden op een andere manier verwerkt, maar dat betekend niet dat je er helemaal niets mee kunt doen. Je kunt natuurlijk nog steeds sociale vaardigheden aanleren. Als je bijvoorbeeld nooit oogcontact maakt,  dan kun je wel leren iemand aan te kijken. Of als je het moeilijk vind om emoties in te schatten van iemand, dan kun je bijvoorbeeld wel letten op bepaalde signalen.Bijvoorbeeld als iemand huilt dan sla ik een arm om die persoon heen, of iemand verheft zijn stem dus dan zal hij wel boos zijn. Het is dus zoeken naar manieren om ermee om te gaan en jezelf te leren accepteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *