Te hoge luchtvochtigheid en gezondheidsproblemen

In elk huishouden wordt er gekookt, kleding gewassen en gedoucht. Hierdoor ontstaat er vocht in de lucht. Wist je dat wij zelf ook zorgen voor vocht in de lucht? Doordat wij en onze eventuele huisdieren ademen. Wanneer je met een volle auto rijdt is dat vaak goed te zien. Want de ramen beslaan dan gelijk. Als je een kelder of kruipruimte hebt, kan vocht ook daardoor je huis binnen dringen. Daarom moet je altijd zorgen voor een goeie ventilatie. Doe je dit niet kan je al gauw vochtproblemen krijgen.

Gezondheidsproblemen door te hoge luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in je huis is erg belangrijk. Zowel voor je zelf als je andere gezinsleden. Wanneer je een te hoge luchtvochtigheidsgraad hebt kan je gezondheidsproblemen opmerken. Het is namelijk zo dat micro-organismen en schimmels houden van een vochtige omgeving. Daardoor kan je allergie├źn en astmatische klachten krijgen.

Bacteri├źn en schimmels
Huisstofmijt Houdt van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het is bewezen dat de airco de hoeveelheid huisstofmijt-allergenen in de lucht kan doen afnemen. Doordat dit voor verlaging van de luchtvochtigheid en temperatuur zorgt.

Wie het ook goed doen in en vochtige omgeving zijn schimmels. Wanneer je luchtvochtigheid meer dan de helft van de tijd boven de 80% is zullen schimmels zich gaan vormen.

Lichamelijke effecten
Wanneer je luchtvochtigheid te laag is kan je lichamelijke klachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je kan een droge huid krijgen
  • Lippen kunnen gaan barsten
  • En jeukende ogen, dit door dat de lucht vocht aan onze huid onttrekt

De klachten kunnen zelfs nog dieper gaan. Doordat in de winter de lucht droger is komen deze klachten dan vaker voor:

  • Moeite met ademhalen
  • Pijnlijke ogen maar ook uitgedroogd

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *